İstanbul Gelişim Üniversitesi’nde Erasmus+ Programı
Uluslararası faaliyetlerle öne çıkan ve daima çalışmalarını genişleten İstanbul Gelişim Üniversitesi Erasmus+ programını oldukça önemsiyor. Erasmus değişimi, var olan ikili anlaşmalar çerçevesinde (açık kontenjanlar dahilinde) gerçekleştiriliyor. Öğrenim hareketliliği faaliyeti, yükseköğretim kurumuna kayıtlı (TC vatandaşı olan ve olmayan) bir öğrencinin öğreniminin bir veya en fazla iki dönemini ikili anlaşmayla ortak olunan yurt dışındaki ECHE sahibi bir yükseköğretim kurumunda gerçekleştirmesini içeriyor. Faaliyet süresi aynı akademik yıl içerisinde tamamlanabilecek minumum 2 ile maksimum 12 ay arasındaki bir süreyi kapsar.
İstanbul Gelişim Üniversitesi’nin 27 Avrupa ülkesinden 142 üniversiteyle 382 Erasmus+ anlaşması bulunuyor.
Başvuru Koşulları Neler?
Her akademik yıl için başvuru şartları farklılık gösterebilir. Bu nedenle ilgili yıl için düzenlenen metinden o yıl için düzenlenen tüm şartları öğrenebilirsiniz. Genel olarak karşılanması gereken koşullar:
-
Genel not ortalaması(GNO)'nın Önlisans/Lisans seviyesinde en az 2.20/4.00, Yüksek Lisans ve Doktora düzeyinde ise en az 3.00/4.00 olması gerekmektedir.
-
İstanbul Gelişim Üniversitesi'nde Örgün Öğretim (1. ve 2. Öğretim) Önlisans, Lisans ve Lisansüstü öğrencisi olan ve en az 1. sınıfta okuyan öğrenciler öğrenim ve/veya staj hareketliliğine başvuru yapabilirler. Çift Anadal Programına kayıtlı olan öğrenci sadece tek bir Anadal'dan başvuru yapabilir.
-
Programa katılacak öğrencinin bir tam akademik yıl için 60 AKTS; iki dönemlik akademik yılda bir dönem için 30 AKTS ve üç dönemlik akademik yılda bir dönem için 20 AKTS kredisine denk gelen programı takip etmek üzere gönderilmesi beklenir.
Başvurular, başvuru dönemi başladığında
Turna Başvuru Portalı üzerinden alınacaktır.
İstanbul Gelişim Üniversitesi'nde Erasmus+ Öğrenci Staj Hareketliliği Programı
Erasmus Öğrenci Staj Hareketliliği, öğrencilerin başka bir katılımcı ülkede ortak bir işletme veya organizasyon bünyesinde mesleki eğitim alma ve/veya çalışma deneyimi kazanma sürecidir. Tüm öğrenciler Erasmus+ Staj Hareketliliğinden faydalanabilirler. Staj Hareketliliği kapsamında yerleştirilecek olan öğrencilerin en az 2 ay, en fazla 12 ay süreyle staj yapma hakları bulunmaktadır. Öğrenciler, ders dönemlerine denk gelmeyecek şekilde staj hareketliliklerini gerçekleştirebilmektedirler.
Her akademik yıl için başvuru şartları farklılık gösterebilir. Bu nedenle ilgili yıl için düzenlenen metinden o yıl için düzenlenen tüm şartları öğrenebilirsiniz. Genel olarak karşılanması gereken koşullar:
-
Öğrenciler, staj yapmak istedikleri kurumlarla kendileri doğrudan iletişime geçip imzalı ve mühürlü kabul mektuplarını alarak Uluslararası Değişim ve İş Birliği Koordinatörlüğü’ne ilan edilen tarihler arasında başvurularını yaparlar. Eğer başvuru esnasında öğrencinin kabul mektubu bulunmuyorsa, Erasmus+ staj hareketliliğine katılmaya hak kazandığı takdirde kabul mektubu edinmesi için öğrenciye belirli bir süre verilir.
-
Başvurular bir sonraki akademik yıl için alınır.
-
Son sınıftakiler mezun olduktan sonra da 12 ay içerisinde staj yapabilir.
-
Öğrencinin YDS, YÖKDİL ve ÖSYM tarafından eşdeğerliği kabul edilen uluslararası sınavlardan en az 100 üzerinden 60 puan aldığını gösteren belgesi yok ise Erasmus öğrencileri için düzenlenecek dil sınavına girmek zorundadır.
İstanbul Gelişim Üniversitesi’nin Erasmus+’a ek olarak yurt dışında belirli bir süre eğitim görebileceğiniz İkili İş Birliği Programı da bulunuyor.
İkili İş Birliği Programı Nedir?
İstanbul Gelişim Üniversitesi’nin sunmuş olduğu Erasmus+ hareketliliklerinin yanı sıra uluslararası faaliyetleri de bulunmaktadır. Dünyanın çeşitli ülkelerindeki seçkin üniversiteleriyle iş birliği yaparak misafir öğrenci kabul etmekte ve kendi bünyesinde bulunan öğrencilere de anlaşmalı olduğu bu üniversitelere gitme imkanı sunmaktadır.
İstanbul Gelişim Üniversitesi’nden yurt dışındaki başka bir üniversiteye misafir olarak gitmek isteyen öğrencilerin:
-
Üniversitenin örgün eğitim şeklinde önlisans/lisans/lisansüstü programlarına kayıtlı tam zamanlı öğrenci olması,
-
Hazırlık sınıfı hariç en az 1 dönemini tamamlamış olması,
-
Genel Not Ortalamasının öğrencilerin programa başvurdukları ve programa katılmadan önceki son yarıyılda ön lisans ve lisans öğrencileri için en az 2.50/4.00 ve lisansüstü öğrenciler için ise en az 3.00/4.00 olması,
-
Yabancı Diller Yüksekokulu tarafından düzenlenen Değişim Programları Yabancı Dil Sınavından veya YÖK tarafından kabul gören Merkezi Yabancı Dil Sınavlarından en az 60/100 almış olması gerekmektedir.
Katılan öğrencilerin hem gidecekleri kurumun belirlediği eğitim ücretini, hem de üniversitemizin eğitim ücretini ödemeleri gerekmektedir.
İstanbul Gelişim Üniversitesi’nin 34 ülke ile 56 İkili İş Birliği Anlaşması bulunmaktadır.
Erasmus+ Değişim Programı Ne Kazandırır?
Erasmus üniversite öğrencileri için muhteşem bir keşif yolculuğu fırsatı. Kendini, başka ülkeleri, farklı kültürleri ve yeni bakış açılarını keşfetmenin yanında eğitim ve iş hayatı için birçok avantajı beraberinde getiriyor. Erasmus’un avantajlarına birlikte bakalım.
1.Uluslararası bir vizyon kazanırsın
Bir süre yeni bir ülkede eğitim almak hem alanınla hem de yaşamla ilgili sana yepyeni ufuklar açacaktır. Dünyanın farklı yerlerindeki eğitim ve çalışma yöntemlerini deneyimlemek, farklı bakış açılarını görmek hayallerin ve hedeflerine yeni boyutlar kazandıracaktır.
2. İkinci yabancı dil öğrenme fırsatı yakalarsın
Gideceğin üniversitenin eğitim dili İngilizce olacağı için Erasmus İngilizce seviyeni üst düzeylere taşıyacağın bir süreç olacak. Bunun yanında eğer istersen gittiğin ülkenin dilini öğrenmek için de önemli bir fırsat elde etmiş olacaksın. Erasmus ile eğitim alacağın üniversiteler, öğrencilere ücretsiz dil kursu olanağı sağlıyor. Ayrıca kuracağın sosyal ilişkiler de ikinci yabancı dili öğrenmene yardımcı olacaktır.
3. Özgeçmişini güçlendirirsin
İş hayatına adım attığında üniversite boyunca biriktirdiğin deneyimler kariyerine yön verir. CV’nde yer alacak uluslararası bir deneyim seni diğer adaylar arasından kolaylıkla öne çıkaracaktır.
4.Yeni yerler görme fırsatı yakalarsın
Erasmus’un sana kazandıracağı bütün güzel özelliklerin yanında yeni ülkeler, farklı güzellikler görme fırsatı yakalarsın. Eğitim alacağın ülkenin şehirlerinin yanında komşu ülkelere seyahat edebilir, yeni insanlarla tanışabilir, eğlenceli vakit geçirebilirsin.
5. Farklı kültürlerden arkadaşlar edinirsin
Eğitim almak üzere gideceğin ülkede yaşayan insanların yanında Erasmus ile dünyanın dört bir yanından gelen öğrencilerle tanışabilir ve arkadaş olabilirsin. Bu arkadaşlıklar dil becerilerini geliştireceği gibi evrensel bir bakış ve kültürel farkındalık kazanmana yardımcı olacaktır.