ORTOPEDİK PROTEZ VE ORTEZ

Bu program değişik nedenlerle kollarını ve bacakları gibi uzuvlarını kaybeden kişilere söz konusu uzvun ve işlevlerinin yerini tutabilecek protezler ile kas-iskelet ve sinir sistemiyle ilgili patalojik durumlarda işlevselliği arttırıp ağrı ve sıkıntıları azaltacak, estetik ve fonksiyonel ortezleri yapabilecek seviyede ortepedik protez ve ortez teknikerleri yetiştirmeyi amaçlamaktadır.

Bu programda protez ve ortez yapımı için hastadan ölçü alabilen, aldığı ölçü modelini işleyebilen, protez ve ya ortez haline getirebilen, ayarlamalarını yapabilen alanının gerektirdiği sorumlulukları üstlenebilecek teknik elamanlar yetiştirmek hedeflenmektedir.

Ortopedik Protez ve ortez teknikerliğinin kadrosu hastanelerde Sağlık Teknikeri olarak bulunmaktadır. Bu konuda faaliyet gösteren özel işyerlerinde de yetişmiş elemana ihtiyaç vardır. Ayrıca meslek elemanlarının kendi işyerini açma şansı da bulunmaktadır. Sürekli gelişen ve teknolojik gelişmeyle kendini yenileyen bir dal olduğundan bu alandaki yetişmiş personel ihtiyacı giderek artmaktadır. Ön lisans programını başarı ile bitirenler ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavında (DGS) başarılı oldukları takdirde, Biyomedikal Mühendisliği, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Lisans programlarına dikey geçiş yapabilirler.

Bu bölümün mezunlari Protez - Ortez ünitesi bulunan devlet hastanelerinde, özel hastanelerde ve tip fakültesi hastanelerinde, özel atölyelerde ve medikal malzeme satan firmalarda çalişabilmekte veya kendi iş yerlerini açabilmektedirler.

YGS-2 puan türüyle öğrenci kabul eden sağlik bölümlerine geçiş yapabilmektedirler.

Biyomedikal Mühendisliği, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon lisans bölümlerine dikey geçiş sinaviyla geçiş yapabilirler.

Taban Puanı YENİ
Taban Sırası YENİ