AŞÇILIK

Neden İstanbul Gelişim Üniversitesi ?
  • Kesintisiz ve karşılıksız burs imkanı,
  • Uluslararası standartlarda nitelikli akademik eğitim ile hayata 1-0 önde başlamak,
  • Aileden uzakta ama aile ortamında yaşayabilmek,
  • Öğrenci odaklı eğitim içinde, önemsendiğini hissetmek,
  • Dünyanın en iyi üniversitelerinde bir dönem veya bir yıl yurtdışında okuma imkanı
  • Akademik bilgilerini genişletmek, disiplinler arası çalışabilmek adına ücret siz çift anadal yaparak iki diploma ile mezun olmak,
  • Öğrenci kulüpleri sayesinde ulusal ve uluslararası organizasyonlara imza atmak,
  • Türkiye’nin en çok tercih edilen vakıf üniversiteleri arasında ilk 3’te olmak,
Genel Bilgiler Bölümün Amacı

Beslenme, insanın yaşamını sürdürebilmesi için yerine getirmesi gereken temel gereksinimlerin başında gelmektedir. Beslenme olgusunun bu özelliğinden yola çıkarak, insanların yemek yeme amaçları değişen toplum yapısına göre şekil alan dinamik bir yapıdadır. Değişen toplum yapısına bağlı olarak bireyler, ekonomik, sosyal, kültürel vb. sebeplerden dolayı dışarıda yemek yemektedir. Bu sebeplerden dolayı aşçılık mesleği el emeğine dayalı ve iş olanakları geniş bir meslek dalıdır.

Aşçılık mesleğini seçen birey, üretim yaparken hijyen ve sanitasyon kurallarına göre hareket etmeli, bir öğünde sunulan yemekte tüketicinin ihtiyacı bulunan besin öğelerini bir tabakta toplayabilmeli bununla birlikte görsel ve tat alma bakımından tüketicinin zevkine hitap edecek yemek üretimi yapabilmeli ve pişirilen yemeğin somut olmayan kültürel bir değer olduğunu göz önünde bulundurmalıdır. Programımızda, aşçılık mesleğinde istihdam edilecek bireylere bu sektörde ihtiyaç duyacakları gerekli teorik ve uygulama eğitimi verilmektedir. 

Bölümün Hedefi

İstanbul Gelişim Meslek Yüksekokulumuzda verilen eğitimle;

  • aşçılık mesleğini yaparken bireylerin ihtiyaç duyacağı gerekli teknik ve teorik bilgiyi aktarmak,
  • bireyler tarafından mutfağın ve yemeğin kültürel yönünün fark edilmesini sağlamak,
  • yabancı dili gelişmiş uluslararası mutfak kültürlerini, yeni mutfak akımlarını takip edecek ve Türk mutfağını Dünya mutfakları içinde öne çıkaracak çalışmalar yapabilecek bireyler yetiştirmek ve
  • Türk mutfak kültürünün zenginliğini ortaya çıkarmak ve sürdürülebilirliğini sağlamaktır.

 

Kariyer Olanakları
 
  • Executive Chef,
  • Sous-chef, Chef de Partie,
  • Dömi Chef de Partie,
  • Chef Saucier,
  • Chef Poissonier,
  • Chef Entremetier,
  • Chef Potager,
  • Chef Rötisseur,
  • Chef Garde-manger,
  • Chef Hors d’oeuvrier,
  • Chef Patissier,
  • Chef Tournant,
  • Commis, Bouchier,
  • Regimiere,
  • Cuisinier de breakfast, Glacier, 
  • Boulanger vb rütbelerde istihdam edilebilirler.
Çalışma Olanakları

Yükseköğretim düzeyinde önlisans eğitim ile aşçılık alanından mezun olan bireyler “Aşçı” unvanı kazanmaktadır. Mezun olan bireyler;

  • Ulusal ve uluslararası lokanta ve restoranlarda
  • Kamu ve turistik belgeli işletmelerde
  • Yemek fabrikalarında
  • Uçak-gemi-tren-otobüs mutfaklarında çalışabilirler.
Yatay Geçiş ile Geçilen Bölümler

ÖSYM puan türüne göre aynı puan türünde bütün programlara yatay geçiş yapılabilir.

Dikey Geçiş ile Geçilen Bölümler

 

Aşçılık programından mezun olan öğrenciler ÖSYM’nin yaptığı Dikey Geçiş Sınavında başarılı olmaları durumunda, 

Aile ve Tüketici Bilimleri,

Beslenme ve Diyetetik,

Gastronomi,

Gastronomi ve Mutfak Sanatları,

Mutfak Sanatları ve Yönetimi bölümlerine dikey geçiş yapabilmektedir.

 

Kontenjanlar
2019-2020
YKS-Genel - Normal Öğretim
%50 BURSLU
Kontenjan 27
Puan Türü TYT
Taban Puanı 185.88303
Taban Sırası 1726515
%75 BURSLU
Kontenjan 36
Puan Türü TYT
Taban Puanı 245,36522
Taban Sırası 918000
%100 BURSLU
Kontenjan 7
Puan Türü TYT
Taban Puanı 291,80007
Taban Sırası 455000
YKS-Genel - İkinci Öğretim
%50 BURSLU
Kontenjan 5
Puan Türü TYT
Taban Puanı 192.9909
Taban Sırası 1668270
%75 BURSLU
Kontenjan 40
Puan Türü TYT
Taban Puanı 177.81546
Taban Sırası 1741516
%100 BURSLU
Kontenjan 5
Puan Türü TYT
Taban Puanı 305,83323
Taban Sırası 365000