Akreditasyon ve Uluslararası Üyelikler

Akreditasyon ve Akredite Edilmiş Bölümler

Eğitimde uluslararasılaşmaya büyük önem veren İstanbul Gelişim Üniversitesi, uluslararası akreditasyon ve yabancı üniversitelerle imzaladığı protokoller ile öğrenci ve mezunlarına dünyanın her yerinde eğitimine devam etme ve işe yerleşme imkânları sunmaktadır.

Üniversiteler için akreditasyona sahip olmak eğitimin kalitesini belgelemek anlamına geliyor. Bu sebeple üniversiteler, hem ulusal hem de uluslararası kuruluşlara başvurarak eğitimlerinin “kalite” özelliğini onaylatıyor. Akreditasyonun önemi de burada ortaya çıkıyor. Akreditasyon kuruluşları aracılığı ile programlarının yükseköğretim sürecine uygunluğu kontrol edilen üniversitelerin öğrenciler tarafından tercih edilme oranlarının artmasının yanında öğrenciye sağladığı imkânlar da artmaktadır. Akredite kuruluşlarının şartlarına uygunluk sağlaması açısından üniversiteler hem niceliksel hem de niteliksel kaliteyi arttırmak zorunda oldukları için öğrencilere akademik ve sosyal anlamda daha çok imkân sağlama yeteneği kazanır.

“Saygın Dünya Üniversitesi” olma yolunda fiziki kapasitesine, insan kaynaklarına ve öğrencilerine sağladığı imkânlara önemli yatırımlar yapan İGÜ, 2017 yılında çok iddialı bir atılım süreci başlatmıştır.

Alman, İngiliz ve ABD’li akreditasyon kuruluşlarına başvuru yaparak sağlık bilimlerinden spor bilimlerine, sosyal bilimlerden mühendislik bilimlerine kadar akreditasyon değerlendirmelerine kendi isteği ile dâhil olan İstanbul Gelişim Üniversitesi, değerlendirme sonucunda da Türkiye’nin uluslararası akredite edilmiş en fazla programına sahip üniversitesi olmuştur.

Kalite güvence denetimleri sonucunda bahar 2018 itibarıyla İstanbul Gelişim Üniversitesi’nin toplam 63 programı AQAS, AHPGS, PEARSON, ABET gibi kuruluşların görevlendirdiği uluslararası uzmanlar heyetleri tarafından ayrıntılı incelenmiş ve akredite edilmeye uygun bulunmuştur.

AQAS: Almanya’da 2002’de kurulan ve Avrupa Kalite Güvencesi Birliği üyesi olan AQAS, Dünya genelinde 5000’den fazla programın değerlendirmesini yapmış bir kuruluştur. 90’dan fazla Alman üniversitesinin üyesi olduğu eğitim programlarının akreditasyonunu gerçekleştirmiştir. Verdiği akreditasyon, akredite edilen programın Avrupa standartları ve ilkelerine uygun olduğunu belgeliyor.

AHPGS: Almanya merkezli "Accreditation Agency in Health and Social Sciences" (AHPGS) sağlık, sosyal bilimler vb. dallarda verilen eğitimlerin akreditasyonunu yapmaktadır. Avrupa Kalite Güvencesi Birliği üyesi olan AHPGS, 120’den fazla ülkede 1200’den fazla programın akreditasyonunu tamamlamıştır.

PEARSON: Özellikle yabancı öğrenciler için İngilizce eğitim alanında eğitim programlarının uluslararası akreditasyonunu yapan bir İngiliz kuruluştur.

ABET: ABD merkezli olan "Accreditation Board for Engineering and Technology" (ABET) üniversitelerin mühendislik fakültelerini denetlemektedir.

Not: Aşağıdaki bölümler İGÜ'nün akredite almış olduğu bölümlerdir. 2020 YKS'de bu bölümlerden bazıları kaldırılmış bazılarının da ismi değiştirilmiştir. Tercih edilebilecek güncel akreditasyonlu bölüm listesi 2020 Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunda yer almaktadır.

İKTİSADİ İDARİ VE SOSYAL BİLİMLER FAKÜLTESİ (AQAS)

• Ekonomi ve Finans (İngilizce-Türkçe)
• Halkla İlişkiler ve Tanıtım
• Havacılık Yönetimi  (İngilizce-Türkçe)
• İngiliz Dili ve Edebiyatı (İngilizce)
• İşletme ( İngilizce-Türkçe)
• Psikoloji (İngilizce-Türkçe)
• Radyo, Televizyon ve Sinema
Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi
•Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler (İngilizce-Türkçe)
•Sosyoloji
•Turizm Rehberliği
•Türk Dili ve Edebiyatı
•Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik
•Lojistik Yönetimi (İngilizce-Türkçe)
•Uluslararası Ticaret ve Finansman  (İngilizce-Türkçe)
•Yeni Medya ve İletişim
•Yönetim Bilişim Sistemleri

MÜHENDİSLİK VE MİMARLIK FAKÜLTESİ (ABET)

Bilgisayar Mühendisliği
Endüstri Mühendisliği
Mekatronik Mühendisliği

GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİ (AQAS)

İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı
Grafik Tasarımı
Gastronomi ve Mutfak Sanatları
Radyo, Televizyon ve Sinema
İletişim ve Tasarımı

BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR YÜKSEKOKULU (AQAS)

Antrenörlük Eğitimi
Egzersiz ve Spor Bilimleri
Rekreasyon
Spor Yöneticiliği

UYGULAMALI BİLİMLER FAKÜLTESİ (AQAS)

Bankacılık ve Sigortacılık
Gastronomi ve Mutfak Sanatları (İngilizce-Türkçe)
Halkla İlişkiler ve Reklamcılık
Havacılık Yönetimi
Yönetim Bilişim Sistemleri
Yeni Medya ve İletişim
Televizyon Haberciliği ve Programcılığı
Uçak Bakım ve Onarım

SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ (AHPGS)

Beslenme ve Diyetetik (İngilizce-Türkçe)
Çocuk Gelişimi (İngilizce-Türkçe)
Ergoterapi
Fizyoterapi ve Rehabilitasyon (İngilizce-Türkçe)
Hemşirelik (İngilizce-Türkçe)
Odyoloji
Sağlık Yönetimi
Sosyal Hizmet

YABANCI DİLLER YÜKSEKOKULU (PEARSON)

Uluslararası akreditasyon kuruluşları tarafından akredite edilen programlarımızın belgelerine buradan ulaşabilirsiniz.

Akreditasyon ve Uluslararası Üyelikler