Akreditasyon ve Uluslararası Üyelikler

Akreditasyon ve Akredite Edilmiş Bölümler

Eğitimde uluslararasılaşmaya büyük önem veren İstanbul Gelişim Üniversitesi, uluslararası akreditasyon ve yabancı üniversitelerle imzaladığı protokoller ile öğrenci ve mezunlarına dünyanın her yerinde eğitimine devam etme ve işe yerleşme imkânları sunmaktadır.

Üniversiteler için akreditasyona sahip olmak eğitimin kalitesini belgelemek anlamına geliyor. Bu sebeple üniversiteler, hem ulusal hem de uluslararası kuruluşlara başvurarak eğitimlerinin “kalite” özelliğini onaylatıyor. Akreditasyonun önemi de burada ortaya çıkıyor. Akreditasyon kuruluşları aracılığı ile programlarının yükseköğretim sürecine uygunluğu kontrol edilen üniversitelerin öğrenciler tarafından tercih edilme oranlarının artmasının yanında öğrenciye sağladığı imkânlar da artmaktadır. Akredite kuruluşlarının şartlarına uygunluk sağlaması açısından üniversiteler hem niceliksel hem de niteliksel kaliteyi arttırmak zorunda oldukları için öğrencilere akademik ve sosyal anlamda daha çok imkân sağlama yeteneği kazanır.

“Saygın Dünya Üniversitesi” olma yolunda fiziki kapasitesine, insan kaynaklarına ve öğrencilerine sağladığı imkânlara önemli yatırımlar yapan İGÜ, 2017 yılında çok iddialı bir atılım süreci başlatmıştır.

Alman, İngiliz ve ABD’li akreditasyon kuruluşlarına başvuru yaparak sağlık bilimlerinden spor bilimlerine, sosyal bilimlerden mühendislik bilimlerine kadar akreditasyon değerlendirmelerine kendi isteği ile dâhil olan İstanbul Gelişim Üniversitesi, değerlendirme sonucunda da Türkiye’nin uluslararası akredite edilmiş en fazla programına sahip üniversitesi olmuştur.

Kalite güvence denetimleri sonucunda bahar 2018 itibarıyla İstanbul Gelişim Üniversitesi’nin toplam 60 programı AQAS, AHPGS, PEARSON, ABET gibi kuruluşların görevlendirdiği uluslararası uzmanlar heyetleri tarafından ayrıntılı incelenmiş ve akredite edilmeye uygun bulunmuştur.

AQAS: Almanya’da 2002’de kurulan ve Avrupa Kalite Güvencesi Birliği üyesi olan AQAS, Dünya genelinde 5000’den fazla programın değerlendirmesini yapmış bir kuruluştur. 90’dan fazla Alman üniversitesinin üyesi olduğu eğitim programlarının akreditasyonunu gerçekleştirmiştir. Verdiği akreditasyon, akredite edilen programın Avrupa standartları ve ilkelerine uygun olduğunu belgeliyor.

AHPGS: Almanya merkezli "Accreditation Agency in Health and Social Sciences" (AHPGS) sağlık, sosyal bilimler vb. dallarda verilen eğitimlerin akreditasyonunu yapmaktadır. Avrupa Kalite Güvencesi Birliği üyesi olan AHPGS, 120’den fazla ülkede 1200’den fazla programın akreditasyonunu tamamlamıştır.

PEARSON: Özellikle yabancı öğrenciler için İngilizce eğitim alanında eğitim programlarının uluslararası akreditasyonunu yapan bir İngiliz kuruluştur.

ABET: ABD merkezli olan "Accreditation Board for Engineering and Technology" (ABET) üniversitelerin mühendislik fakültelerini denetlemektedir.

Not: Aşağıdaki bölümler İGÜ'nün akredite almış olduğu bölümlerdir. 2020 YKS'de bu bölümlerden bazıları kaldırılmış bazılarının da ismi değiştirilmiştir. Tercih edilebilecek güncel akreditasyonlu bölüm listesi 2020 Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunda yer almaktadır.

İKTİSADİ İDARİ VE SOSYAL BİLİMLER FAKÜLTESİ (AQAS)

Psikoloji
Psikoloji (İngilizce)
Radyo, Televizyon ve Sinema
İşletme
İşletme (İngilizce)
Halkla İlişkiler ve Tanıtım
Ekonomi ve Finans
Ekonomi ve Finans (İngilizce)
İngiliz Dili ve Edebiyatı
Türk Dili ve Edebiyatı
Uluslararası İşletmecilik ve Ticaret
Uluslararası Lojistik ve Taşımacılık
Uluslararası Lojistik ve Taşımacılık (İngilizce)
Uluslararası Ticaret
Uluslararası Ticaret (İngilizce)
Turizm Rehberliği
Havacılık Yönetimi
Havacılık Yönetimi (İngilizce)
Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler
Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler (İngilizce)
Sosyoloji
Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi
Yeni Medya
Yönetim Bilişim Sistemleri

MÜHENDİSLİK-MİMARLIK FAKÜLTESİ (ABET)

Endüstri Mühendisliği
Mekatronik Mühendisliği
Bilgisayar Mühendisliği

GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİ (AQAS)

Sinema ve Televizyon
Gastronomi ve Mutfak Sanatları
İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı

BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR YÜKSEKOKULU (AQAS)

Antrenörlük Eğitimi
Egzersiz ve Spor Bilimleri
Spor Yöneticiliği
Rekreasyon

UYGULAMALI BİLİMLER YÜKSEKOKULU (AQAS)

Halkla İlişkiler ve Reklamcılık
Gastronomi
Gastronomi (İngilizce)
Havacılık Yönetimi
Medya ve İletişim Sistemleri
Uçak Gövde-Motor Bakım
Uluslararası Ticaret
Bankacılık ve Sigortacılık
İşletme Bilgi Yönetimi
Lojistik
Sosyal Hizmet

SAĞLIK BİLİMLERİ YÜKSEKOKULU (AHPGS)

Çocuk Gelişimi
Çocuk Gelişimi (İngilizce)
Sağlık Yönetimi
Odyoloji
Ergoterapi
Hemşirelik
Hemşirelik (İngilizce)
Beslenme ve Diyetetik
Beslenme ve Diyetetik (İngilizce)
Fizyoterapi ve Rehabilitasyon
Fizyoterapi ve Rehabilitasyon (İngilizce)
Sosyal Hizmet (İngilizce)
Sosyal Hizmet

YABANCI DİLLER YÜKSEKOKULU (PEARSON)

Uluslararası akreditasyon kuruluşları tarafından akredite edilen programlarımızın belgelerine buradan ulaşabilirsiniz.

Akreditasyon ve Uluslararası Üyelikler